Betatestning påbörjades: 2020-03-24
Nu kan man välja att kommunicera med API istället för filer. Fördelarna är många:
Minutfärskt i EDP Future. Ungefär som direktfil. Efter två minuter skickas tömningar och avvikelser från Mobile till EDP Future.
Annullera från EDP Future. Förr var man tvungen att ta bort ordern manuellt i Mobile efter att man annullerat i EDP Future. Nu sker allt automatiskt, ända ut i bilen. Det finns också en automatisk spärr för paxade ordrar. De kan man inte längre annullera i EDP Future.
Uppdatera utplanerad order. Om du redan skicka ut en order, och du t.ex. vill ändra en vägbeskrivning, kan du nu enkelt skicka ordern igen, och då uppdateras den direkt ute i fordonet. Man behöver inte längre annullera orderna och skicka en ny.
Uppdatera utplanerade körlistor. Skickar man en körlista igen med nya rader eller borttagna rader uppdateras körlistorna direkt ute i fordonen
Snabbare att skicka uppdrag. Det tar nu kortare tid för en order eller körlista att skickas från EDP Future till EDP Mobile Fordon. Som längst ska det ta fyra sekunder, men ofta kan det gå på halva tiden.
Kolumnen Fordon har fått två kompisar, Utförd av fordon, och Utförd av förare.
Nu kan man se i efterhand vilken bil som utförde en order. Grupperar man på den här kolumnen kan man se hur många ordrar fordonet gjort. Det är bra att veta när man funderar på hur många fordon man egentligen behöver.
Man kan se vem som var inloggad i bilen när den blev klarmarkerad. Det kan vara användbart när kunden ringer in och har åsikter om utförandet.
Data som förändras i en tabell blinkar till med fet stil och gul bakgrund. Det gör det lättare för ögat att upptäcka förändringar bland Körlistor och Ordrar.
Förändringar blinkar till.
Se hur många tjänster som fått nya koordinater idag.
På morgonsamlingen kan man har gett alla förare i uppdrag att flytta alla positioner som ligger snett i kartan. Efter någon timme kan man få en indikation på vilka förare man behöver ringa och påminna.
Vi har introducerat tjänstbegreppet i Admin. Nu har vi en kolumn som heter Tjänster och en som heter Antal behållare. Läs mer på sidan om Körlistekvalitet.
Om man hittat en order i EDP Future och vill söka fram den i Sök uppdrag kan man nu söka efter ordern även i sökrutan Sök uppdrag. Tidigare kunde man bara söka efter ordernummer i fönstret Ordrar.
Nu behöver man inte dubbelklicka för att se orderns detaljer.
Det är lättare att se var avvikelser och tömningar är på kartan.
Det finns en ny flik som visar en lista på tjänstens alla behållare.
Väljer man många ordrar på en gång visas dess avvikelser. Det gör det möjligt att ta fram en rudimentär avvikelsestatistik för ordrar.
Entreprenad har fått en förälder: Verksamhetssystem
För att entreprenörer ska slippa ha många EDP Mobile Admin igång samtidigt har vi introducerat en ny nivå ovanför Entreprenad som vi kallar för Verksamhetssystem.
I tidigare versioner har det varit lite svårt att veta när man bryter mot vårt licensavtal. Programmet har inte känt till hur många bilar ni betalar för, och inte kunnat varna när ni skapar fler bilar än vad som står i avtalet. Det är fixat nu.
Man kan ställa av ett fordon som inte längre används.
Öppna menyn Inställningar och välj Fordon.
I fältet Avaktivera fordon skriver du det datum då fordonet ska vara inaktiverat. När ett fordon är inaktivt kan det inte utföra och rapportera uppdrag.
Senaste händelse - Hur många fordon som organisationen egentligen använder är ibland en tolkningsfråga. Den här kolumnen ger en snabb ögonblicksbild av när fordonen senast utförde arbete. Det som räknas i kolumnen är tömningar och avvikelser.
Registreringsnummer - En del organisationer använder inte fordonskoden när de pratar om fordonet. De använder registreringsnummer istället. Nu kan de lättare hitta rätt fordon i Fordonsstatus.
Här syns Senaste händelse och Registreringsnummer.
Kolumnen Exporterad visar när data överfördes till verksamhetssystemet.
När en tömning överförs från EDP Mobile till verksamhetssystemet stämplas tömningen med datum och tid.
I exemplet intill har den valda tjänsten 3 behållare. Det finns också 3 tömningar, men bara 1 har exporterats till verksamhetssystemet.
Förarkoden är det namn som syns när förare loggar in. Den behöver man sällan ändra. Men om man vill lägga upp tillfälliga förare i systemet innan man anställt dem är det bra att kunna ändra namn på Förare när man vet vem man anställt. Det kan man göra nu.
Man kan ändra koden på samma sätt för Admin-användare, och för Fordon, Fordonstyper, Avvikelser, Entreprenader och Verksamhetssystem.
Det gör det också möjligt att anonymisera användare som inte längre är aktiva i systemet. På så sätt kan man manuellt skriva över personuppgifter som man inte längre behöver.
Nu kan man redigera fältet Förare. Bra om man stavat fel, eller någon byter namn.
Roller är förenklade. Hela fönstret Roller är borta. Kvar blev bara en kryssruta i fönstret Användare, som visar om personen är Administratör eller ej.
Om en förare skickar in en körlista som inte är helt klar kan man nu skapa en restlista av det som är kvar att göra. Det blir då en mer hanterbar lista. Restlista kan även användas för att lösa ett annat problem. Ibland skickar en förare in en körlista av misstag. En avslutad körlista kan inte planeras ut igen. Men man kan göra en restlista och planera ut den.
Ragn-Sells i Malmö kan nu hålla reda på vilket EDP Mobile Admin som hör till vilken kommun.
För dig som kör flera EDP Mobile Admin på en dator kan du nu enkelt skilja på dem genom att titta längst upp i fönstrets namn, där vi skriver ut de verksamhetsnamn som det använder. Det är entreprenörer som frågat efter detta. När de kör för flera kommuner kan de hamna i en situation där de måste ha flera EDP Mobile Admin igång samtidigt.
Samma gäller för fordonsprogrammet. Där kan föraren nu se att rätt EDP Mobile Fordon är igång.
När man konfigurerar programmet kan det kännas tryggt att veta att det finns lika många avvikelsetyper i EDP Mobile som i verksamhetssystemet.
Visa Antal behållare- Nu kan man även synliggöra värdet ANTB i uppdragslistan i fordonen.
Fordonsposition visas oftare - Överallt där man ser fordon på karta uppdateras nu positionen varannan sekund. Optimeringar i nätverksanropen har gjort detta möjligt utan att nätet överbelastas. Tidigare var det var 5:e sekund.
Kartans plats uppdateras ej automatiskt längre - När man tittade på en körlista flyttades kartan varje gång någon gjorde en tömning. Det var störigt, och vi har ändrat så att kartan inte längre hoppar omkring.
Centrerad körlistor - När man i fönstret Körlistor väljer en körlista, centreras den nu i kartan. Tidigare kunde en del av körlistan vara utanför bild.
Lagom stora fönster - När man öppnade ett inställningsfönster var dessa fönster tidigare onödigt breda.
Entreprenader i Användare - När man skapar en användare som inte är Administratör kan man lägga till användaren till en entreprenad i samma fönster.
Vägbeskrivning och Instruktion är egna fält - De ligger inte längre och trängs i fältet anmärkning.
Nu kan man styra precis var ikonerna ska synas. Flyttar man dem längst upp i Admin syns de längst till vänster i Fordon.
Man behöver inte längre ställa in vilka som ska vara favoriter. De som inte får plats hamnar i Mer-menyn längst till höger.
Man kan också ha grupper av avvikelser uppe i verktygsraden.
Det nya layoutsystemet för avvikelser liknar mer bokmärkessystemet för en vanlig webbläsare, som Chrome.
När en order har prioritet Akut eller Bud får ordern en röd prick i listan och i kartan.
Är ordern Akut får den dessutom saftblandarikonen.
I statusraden kan man se hur många akuta ordrar det finns kvar.
Röd prick på order betyder bråttom (akut eller bud).
Ta Utby Hurtigs Väg först, för den är akut.
Om en förare får en ny order mitt på dagen dyker en dialog upp. Nytt för den här versionen är att det syns vilka som är Akut.
Fokusera på det som är bråttom.
Du kan nu använda filtermenyn för att bara se de ordrar som är akuta eller bud. Bra funktion på morgonen, så att man kan planera dagen och hinna med det viktigaste.
Med filtret kan du få en lista på alla tjänster vars taxa är förändrad senaste månaden. Vi spårar också förändringar i antalet behållare.
Filtret visar även vilka rader som är nya på körlistan jämfört med förra körlistan.
När en tjänst bytt taxa syns den gamla taxan tydligt överstruken i rött under månad. Det hjälper förare att ha koll på läget, så att de inte fortsätter tömma ett kärl varje vecka när taxan är bytt till varannan vecka.
För en tjänst som har flera behållare är raderna nu ihopslagna till en enda rad. Det gör att man får bättre överblick i listan när man tömmer sopor i flerbostadshus.
Klara behållare visar hur många behållare som kunden har betalt för att tömma. En del sjukhus och köpcentra har rotationskärl. De har 12 kärl, men betalar bara för att tömma 6 st. Nu ser föraren att jobbet är klart när 6 kärl är tömda.
När någon felsorterat tre gånger i rad brukar verksamhetssystemet skapa ett ärende för att få bukt med problemet. Nu kan föraren se att kontoret tagit avvikelserna på allvar och gjort något åt det. Det motiverar förare att fortsätta rapportera in avvikelser.
I version 2.2.0 introducerade vi en funktion som automatiskt ger föraren mer karta när det behövs. När man panorerar i kartan döljs detaljpanelen. När man lägger avvikelser eller tömmer kärl dyker den upp igen. Det fungerade bra för alla utom de som kör slam. För de lägger sällan avvikelser och brunnarna är sällan taggade. Nu kan man låsa detaljpanelen så att den inte försvinner automatiskt. Tryck bara på häftstiftet.
Med det nya zoomläget simmar uppdraget aldrig ur bild.
Nu har vi två zoomlägen. Det gamla fordonsläget följde bilen utan att zooma. Det nya uppdragsläget följer både fordonet och det valda uppdraget, och zoomar in och ut efter behov, så att bägge alltid syns på kartan.
Det nya zoomläget är som mest användbart när man kör i glesbygd. Använder man det ser man alltid vart man ska.
Ni som kört EDP Mobile 1.3 känner igen er. Där kallades zoomläget Vald.
När man trycker på förstoringsglaset för att zooma in tyckte en del förare att hoppen var för stora. Nu zoomar vi i mindre steg. Det gör att det nu är lättare att zooma in lagom mycket.
Det finns alltid en risk att en förare väljer tisdagens körlista på måndag morgon. Med den nya indelningen minskar risken. Dagens körlistor har en egen sektion.
Alla körlistor som ska göras i framtiden samlas under sektionen Kommande och ligger längst ned.
Om man av någon anledning inte blivit klar med en körlista i tid syns den längst upp under Missade. Sektioner som saknar körlistor döljs automatiskt.
Med veckonumret kan man snabbt bekräfta att det är ojämn vecka.
Lättare att logga in med större knapp.
När man skulle logga in i sitt fordon och välja förare kunde det vara lite pilligt att göra sitt val. Nu är login-knappen större och lättare att träffa.
När man tömmer en stor container utan RFID kan man behöva använda den manuella tömningsfunktionen. Då trycker man på Töm.
Om bilens lyftarm har en inbyggd våg, kan man mata in värdena på tömningen genom att trycka på pennan och sedan på Ändra vikt.
Nu kan man lägga en avvikelse från utsidan av bilen, direkt efter att man tömt ett kärl med trasigt lock eller trasigt hjul. Då blir det färre saker att komma ihåg tills när man kommer in i förarhytten igen. Funktionen är kompatibel med Boteks OP-01, som monteras på bilen och köps separat.
När ett uppdrag blir klart blir nästa uppdrag automatiskt valt. Det är det smidigaste i många situationer. Men inte alltid. För de som själv vill styra helt över vilket uppdrag som ska vara valt kan man nu ändra i inställningarna för Förare.
Nu kan man synliggöra EDP Futures Körordningsnummer i uppdragslistan och i detaljpanelen. Det kan en förare ha nytta av när hen vill justera körordningen.
Man kan konfigurera EDP Future så att en avvikelse uppdaterar körordningen på tjänsten till det nummer som man skriver i avvikelsen.
Du nya ikonerna är till för:
Elavfall
Fel antal kärl
Fel kärlstorlek
Isats i 4-fackskärl saknas
Arg hund
Felaktigt dragavstånd
Tömmer du både för Göteborg och Stockholm? Nu ser du skillnad på programmen.
För er entreprenörer som kör flera fordonsprogram på samma dator är det nu lättare att se att ni startat rätt program. Verksamhetssystemet står i fönsternamnet.
Det går snabbare att få ut listor till bilen.
Det går dubbelt så snabbt att öppna en körlista.
Fordonet kunde tidigare bli lite segt precis efter att en ny körlista planerats ut och höll på att laddas. Nu ska det bara flyta på.
Efter att man varit lång tid ute i skogen offline kunde det bli segt när man återfick kopplingen, och samkörande fordons plats på kartan kunde vara inaktuell när man väl fick den. Nu ska det synka snabbt. Man får aktuell position var tredje sekund.
EDP Mobile Server använder mer minne, men belastar nu SQL-servern betydligt mindre, vilket kan ge bättre svarstider, speciellt när man har många fordon.
Stora omskrivningar under huven har snabbat upp saker som har med kommunikation mellan fordonen och EDP Mobile Server.
Dags att skicka in - När alla rader på en körlista är klara får man automatiskt upp en fråga om man vill skicka in körlistan. Då minskar risken för att förare glömmer skicka in körlistan innan de slutar för dagen.
Koppla oidentifierad tömning är live - När man har denna dialog uppe och bilen lyfter ytterligare kärl blir raderna gröna även i dialogen.
Koppla oidentifierad tömning sorteras efter rätt avstånd - Tidigare jämförde vi med bilens avstånd. Nu jämför vi med tömningens avstånd. De kan skilja sig om man kört en bit innan man tar itu med dialogerna.
GPS status i text - Förut visades status för GPS som en fyrkant som antingen var röd eller grön. Nu syns den som text längst ned i fönstret. Ex: GPS: Ingen kontakt
Windows Location - En GPS-enhet kan berätta om sin position via COM-port och Windows Location Services. Vårt program har förut bara letat efter GPS via COM-portar. Nu letar vi även efter Windows Location Services, vilket ökar chansen att vi kan se var vi är på kartan, oavsett hur GPS-enheterna är installerade.
Min och Max på orderrader - Hindra förare från att fakturera för mer än 1 bomkörning. Någon förare har av misstag råkat mata in slanglängd i den rutan. Nu går det inte.
Avinstallera/installera - Den här versionen kräver att man avinstallerar alla fordon och installerar dem igen. Databasen har nämligen genomgått stora förändringar.
Möjlighet att från EDP Mobile Fordon skapa nya körlistor eller ordrar utifrån gamla uppdrag.
Möjlighet att skriva ut kvitton och etiketter i EDP Mobile Fordon.
Möjlighet att skicka text-meddelanden mellan kontoret och bilarna.
Smidiga funktioner för att rensa personuppgifter
Roterande karta. Vår kartleverantör har nu sagt att det är på gång. Vi håller tummarna för att det blir snart.
Vad förändrades i förra versionen?