Navigation är en tilläggsprodukt.
All relevant trafikinformation från Trafikverket som är i närheten av bilen och bilens uppdrag visas i fordonets karta. Informationen uppdateras en gång per minut när fordonet är online.
Föraren kan trycka på en trafikinformationsikon för att få reda på mer.
Det som visas är:
Olycka
Aktivt vägarbete
Avstängd väg
Risk för halka
Broöppning
Tjälskada
Trafikmeddelande
Det kan bli så att navigationslinjen inte utnyttjar alla vägar som syns i din karta. Det beror på att programmet gör sin ruttberäkning utifrån data från en kartdatabas som heter OpenStreetMap, och kartans som visas vanligtvis är från Lantmäteriet. I exemplet nere till vänster ska bilen åka till ett uppdrag i slutet av Listgatan. Men eftersom OpenStreetMap saknar den gatan är det bästa den kan göra att rekommendera att bilen kör till den närmsta punkten på Björklidenvägen.
Kartan til vänster är från Lantmäteriet. Den visas vanligen för föraren.
Kartan till höger är från OpenStreetMap, som navigeringslinjen beräknas ifrån.
OpenStreetMap är öppen data som vem som helst kan redigera. Om du saknar en väg kan du skapa ett gratis konto och lägga in vägen själv. Det tar en halvtimme att lära sig, och sen tar det några minuter att lägga till en liten väg som Listgatan. I grässnittet har man hjälp av flygfoto i bakgrunden.
NVDB på karta är en bra resurs.
Tryck på ℹ️
Tryck på en väg.
I fönstret intill syns bland annat Bärighet. För en väg med bärighet BK1 är maxvikten 64 ton.
Om en slambrunn ligger mitt emellan två vägar väljs den som är närmst fågelvägen. Men du kan få datorn att välja en annan väg genom att sätta ut en stoppkoordinat.
Blå linjen använder stoppkoordinat i första hand.
Det kan hända att din förare väljer ett uppdrag i bilen och får felmeddelandet "Kan ej navigera dit".
Orsaker:
Uppdraget är ej nära väg. Om uppdraget är långt ifrån en känd väg skapas ingen navigeringslinje.
Uppdraget är för långt bort. Vi har en teknisk begränsning som gör att man bara kan navigera till kort och medeldistans.
Högt uppe på berget finns ingen väg.
Den trafikinformation som visas för föraren används inte av datorn för att beräkna den blå linjen. Det är en känd brist just nu. I grunden handlar problemet om att informationen kommer från två helt olika organisationer.
Trafikinformationen publiceras av Trafikverket och vi hämtar den informationen från deras öppna API.
Vägnätet som används för navigationslinjen publiceras av OpenStreetMap.
För att den blå linjen skulle kunna ta hänsyn till trafik skulle Trafikverkets data behöva konverteras och stoppas in i OpenStreetMaps databas. Det görs inte idag.
Navigationslinjen tar inte hänsyn till trafik.
Påverkade vägsträckor visas i gult och svart när man väljer trafikinfo. I det här fallet sätter tjälskador en tillfällig viktbegränsning för fordon. Då kan en tungt lastad bil behöva välja en annan väg, men det är upp till föraren att göra den bedömningen. Den blå navigationslinjen tar vanligen inte hänsyn till de gulröda informationsskyltarna.
Vägvalen som datorn föreslår tar hänsyn till att fordonet är högt och tungt. Men rekommendationen du får kan bara bli så bra som den data som används. Om tunneln är felklassad i OpenStreetMap, eller om höjden är fel i dina fordonsinställningar, föreslår datorn fel väg.
Tunneln under järnvägen i Västra Ingelstad är korrekt klassad.