Främsta anledningen till att märka upp behållare med RFID är för att berätta för andra att uppdraget blivit utfört. De som behöver veta är arbetsledare, kundtjänst och de som betalar för uppdraget. Pengarna flödar från de som vill bli av med något till kommun och ibland via entreprenör och underentreprenör. Kommunen och dess medborgare kan genom den elektroniska registreringen få insyn i vad som faktiskt blir gjort. Den statistiken är viktig för att kunna göra bra upphandling av renhållningstjänster.
Med taggar och datorer kan en sammanställning av en förares kommande och avklarade uppdrag snabbt delas med andra förare. Det gör det lättare att samarbeta, och lättare för en organisation att hålla vad de lovat. Ett exempel är löftet om att alltid tömma på en överenskommen veckodag. Om en ordinarie förare är sjuk skulle dess tömningar kunna bli försenade. Men när kärl är taggade kan man lättare hjälpas åt och bli klara i tid.
Hur vet kundtjänst att en förare gjort jobbet och flyttat en container? Till skillnad från en brunn står inte en container alltid på samma plats. Därför är GPS-koordinat vid klarmarkering inte lika stark bevisföring. Men om föraren läst av en tagg på containern med sin armbandsläsare, kan man vara mer säker på att föraren gjort rätt.
Ett bra alternativ till att skriva ut papperslistor är att skicka ut uppmärkningsuppdrag i EDP Mobile. Uppmärkning brukar ske via flakbil om det ska sättas ut nya kärl. Annars kan man köra med en personbil efter sopbilen. När man stöter på problem med uppmärkning är det bra att kunna rapportera tillbaka till kontoret, så att man kan ha stenkoll på vilka kärl som är uppmärkta och vilka som fick förhinder. Det kan man göra med avvikelser,
Ej utställt - Sätts om personal inte kunnat finna kärlet på vägen mellan tomtgräns och husets entré.
Fel kärlstorlek - Kräv kvantitet, så att uppmärkare kan ange storlek på kärlet på platsen.
Fel avfallstyp - Kräv kommentar, så att uppmärkare kan ange vilken typ av kärl som är på platsen.
Fel antal kärl - Kräv kvantitet, så att uppmärkare kan ange hur många kärl som finns på platsen.
Kärluppsamlingsplats - Används när det på en plats finns flera kärl som ser lika ut, och bara grannarna vet vems kärls som är vems. Kärlen kan vara i olika skick. Kundtjänst kan vara lite mjukare om de vet att etiketten med adress kan ha hamnat på grannens vanvårdade kärl.
För att avvikelser som gäller uppmärkning bara ska synas för uppmärkningspersonal kan man skapa en ny fordonsyp och kalla den Uppmärkningsbil. I Inställningar > Fordonstyp kan man ställa in vilka avvikelsetyper som ska synas i sådana fordon.
Skapa flödesscheman för uppmärkningen. Då slipper uppmärkare improvisera i fält. Om ett kärl exempelvis ej är utställt behöver man göra ett återbesök senare. Med en avvikelse från Mobile kan verksamhetssystemet hålla reda på vilka tjänster som behöver återbesök. Om kunden behöver hjälpa till kan det vara bra att ha med sig förtryckta lappar att lägga i brevlåda. Ex: "Vi kommer nästa gång på fredag. Ställ ut kärlet då, tack!"
Det en god idé att låta ordinarie förare tagga, och ta in vikarier för soptömningen under upptaggningsperioden. De vet ju var kärlen står, och vilka nycklar som går till vilka soprum.
Kärlens taggar kan bara läsas av bilens lyftarm om de är rätt placerade på kärlet. Vad som är "rätt placering" beror i sin tur på RFID-antennens placering på bilens lyftarm. Provtagga och provlyft. En decimeter hit eller dit kan vara skillnaden mellan att allt funkar som det ska och att man måste göra om all uppmärkning från början. När ni vet var ni ska fästa den gör ni en mall som tål regn. Om ni använder er av samma placering som grannkommunen kan ni låna varandras bilar när det behövs. Det finns två vanliga standarder, DIN 30745, och Chipnest.
Man ökar möjligheterna för personal att göra rätt om man skapar instruktioner på papper med en plocklista på vad de behöver ha med sig, och tydliga bilder på hur de olika momenten ska utföras. De som märker upp behöver också utbildning, så att de själva får prova på alla moment innan de gör det skarpt. Det är extra viktigt eftersom det inte märks att man gjort fel förrän bilarna fått ut nya körlistor med RFID och börjar lyfta kärl.
Det händer vid uppmärkning att man ska märka upp ett 190L-kärl, men när man kommer ut på plats står det ett 660L-kärl där. Då är kunden van vid att betala för det lilla kärlet, och man behöver fråga om de vill ha ett kärlbyte eller ett taxebyte. Färdigskrivna lappar för brevlådan, och avvikelse som berättar för kundtjänst om kärlstorleken på plats minskar risken för konflikt.
Kunderna behöver förstå varför uppmärkningen är viktig, så att de hjälper till och ställer ut kärlen. Man kan lägga information i brevlådan. Då är vykort att föredra framför fönsterkuvert, eftersom många lägger kuvert från kommunen i räkningshögen och öppnar dem först i slutet på månaden. Det går också att annonsera i tidningar och informera på festivaler. Sörmland Vatten gick ett steg längre, och skapade en informationsfilm också.
Det har hänt att kunder slitit bort taggar, för att de trott at det var frågan om olovlig kameraövervakning. Det kan vara lättare att få med sig kunderna om man kan få kunderna att förstå hur en tagg funkar, och vilken nytta den gör.
Om taggning sker på samma dag som tömning slipper kunden ställa ut kärlet en extra gång. För att kunden inte ska ta in kärlet för tidigt kan förarna hänga en trycksak på handtaget. De samlas sedan in av uppmärkarna när de taggar.
Kundtjänst behöver ha koll på vad som händer i fält, så de kan bemöta kunder rätt när de ringer in. Se till att de vet i förväg vilka dagar som uppmärkning sker i vilket område.
Om ni har kunder med sommarabbonnemang kan det vara lättare att se till att kärlen är utställda om uppmärkningen görs under sommaren. Det är också enklare att få klisteretiketterna att fästa på kärl som är fria från is och snö.
Ett uppmärkningsprojekt kan pågå i flera månader. Se därför till att ni har en extra handdator för att kunna underhålla systemet under uppmärkningsperioden. När kärl ska bytas ut, är det viktigt att märka om kärlen direkt.
Massutsättning. Appen är effektiv när ni ska sätta ut tusentals nya behållare. Då används den tillsammans med EDP Mobile, där man har körlistor för att hålla reda på var man varit.
Dagligt underhåll. Utsättning, byten och hemtagning av behållare.
Med den här appen skannar du en behållares streckkod och RFID-tagg. Dessa paras ihop med platsens GPS-koordinat och skickas till EDP Future. När en sopbil sedan lyfter behållaren vet både EDP Mobile och EDP Future vems den är.
Den här appen används för dagligt underhåll.
Ställa ut behållare
Ta hem behållare
Byta eller laga behållare
Skriva ut etiketter
Börja med att skicka en order från EDP Future till appen. Det finns en inbyggd karta som hälper dig hitta behållaren.
Appen lämpar sig också för inventering av soprum. Hittar du en okänd behållare kan du skanna den och få reda på vad EDP Future vet om den och dess tjänst.
Vid hinder kan appen skapa avvikelser med foto.