Släpptes 2024-05-27.
Grönt är tömt. Orange är avvikelse.
Procentsatsen visar precis som tidigare hur stor del av körlistan som blivit klarmarkerad. Färgerna visar på vilket sätt uppdragen blev klarmarkerade.
Grönt - Andelen som är klarmarkerad av tömningar.
Orange - Andelen som är klarmarkerad av avvikelser.
Du är van vid att styra kartikonen med hjälp av tjänstens taxa. Det räcker i 95% av fallen. Men då och då skapar man en order för att göra något som inte har med tjänstens taxa att göra, som exempelvis tvätta eller reparera behållare. Nu har Uppdragsikoner två flikar:
Tjänstetaxa - Styr kartikon med tjänstens taxa.
Ordertyp - Styr kartikonen med ordertypen. Trumfar tjänstetaxan.
Du kan styra kartikon med tjänstetaxa och ordertyp.
Nu bestämmer du själv vilka ordertyper som ska ha saftblandare som ikon. Akuta ordrar kommer inte längre automatiskt få saftblandarikonen.
Nu finns en ikon för att påminna förare om att uppdraget kräver två personer för att kunna utföras säkert. I Åre betalar medborgare extra för dubbelbemanning.
Efterhand som fler av våra kunder börjar använda EDP Mobile för återvinningsstationer har önskemål om fler ikoner trillat in. Här är ikoner för de flesta materialslagen, och ikoner för klotter, städning, och skadedjur.
Klicka på länken för att se foton.
Hittar du en avvikelse med foton i fliken Avvikelser & Tömningar är den nu en länk så att du kan öppna den direkt.
Nu kan du dubbelklicka på en rad i Avvikelser & Tömningar. Då öppnas körlistan och uppdraget väljs. Samma med ordrar.
Med fler kolumner kan du nu få en bättre överblick över hur arbetsfördelningen ser ut mellan olika fordon. Gruppera på fordonstyper för att skilja slambilar från hushållsbilar.
Säg att en order är utplanerad till flera fordon och ett av fordonet har paxat den. Nu ringer kunden och säger att han ångrat sig. Arbetsledaren återkallar ordern från fordonen. Men ett av fordonen är redan på väg dit, och den personen vill han ringa. Nu finns det en kolumn för det: Paxad av fordon.
Se vem som paxat en order.
Administratörer kan spara och ta bort arbetsytor. Alla kan ladda.
En arbetsyta är allt från filtrering till kolumners ordning och deras sortering. Nu kan systemadministratörer namnge arbetsytor i dessa flikar:
Uppdrag > Körlistor
Uppdrag > Ordrar
Fördelen är att det går snabbare på morgonen när arbetsledare öppnar flera uppdragsflikar av samma typ och ställer in dem olika. På många arbetsplatser med flera arbetsledare har alla tillgång till varandras uppdrag så att de kan hjälpas åt när någon är sjuk. Oftast behöver de då filtrera för att bara se sitt.
Det kan vara svårt att komma ihåg exakt hur man ställt in alla filter när det går några månader mellan varje gång. Därför kan man spara sin arbetsyta även här:
Översikt > Avvikelser & tömningar
Översikt > Klara ordrar
Akut order drunknar inte längre i myllret.
Ordrar samlas nu automatiskt ihop i kluster. Det ger en bättre översikt och gör att programmet är rappt och responsivt även när man har tusentals ordrar i kartan.
En oplanerad order som är akut eller bud har nu röd prick och klustras ej. Det gör att en brådskande order syns tydligt även när det är många ordrar på kartan. Så fort ordern är utplanerad och mottagen av fordon försvinner pricken.
Funktionen hjälper arbetsledare att få ut brådskande ordrar till de som kan göra jobbet. Om en stressad arbetsledare råkar planera ut ordern till en bil som är på verkstan lyser fortfarande pricken i kartan. Det är nämligen bara när ordern tas emot av ett fordon som pricken försvinner.
Sök på adress i klara orderrader.
Nu finns kolumnerna Hämtställe och Fastighetsbeteckning i fliken Klara orderrader. Det gör att du kan hitta gamla ordrar med hjälp av adressen.
Filtertratten har större klickyta.
Filtertratten har fått en klickyta som är avsevärt större. Den byter också färg när muspekaren är över den, så att du ser när du får träff.
Om en medborgare ringer in och säger att en förare blandar avfall står ord mot ord. Innan man pratar med föraren vill man gärna ha lite mer på fötterna. Nu kan du se vilket fack varje behållare tömts i. I en bil med flera fack har varje fack en egen RFID-läsare. I exemplet intill heter den högra RFID-läsaren TCI550R. Där kan du se att det gjorts 5 tömningar med Matavfall och en med Restavfall. Det är en indikation på att avfall blandats. Det kan räcka för att prata med föraren.
Men man får vara öppen för att föraren ändå gjort rätt. Just det kärlet kan ju vara feltaggat, eller vara felanvänt, så att det faktiskt bara innehåller mat. Men nånstans är det fel, och ni kan reda ut det tillsammans.
Fem matavfall och en restavfall blir svårt att återvinna.
Nu kan du sätta datum på Utföres när du skapar en restlista.
Nu kan du även köra EDP Mobile på norska och engelska. Det finns språkinställningar både för användare och förare.
När man väljer Hjälp i menyn öppnas den norska manualen för de som använder norskt språk.
Välj mellan svenska, engelska eller norska.
Uppdragens logg visar fler sorters händelser.
Vi loggar mer än bara planering. Därför byter fliken namn. I exemplet intill ser du att:
Föraren CAFI01 skapar en körlista. (Det betyder att han kopierat en gammal körlista.)
Kontorsanvändaren STLI01 återkallar körlistan.
Föraren CAFI01 sitter i fordonet när servern beordrar fordonet att rensa körlistan från sin databas.
Nytt i denna versionen är att körlistan och dess körlisterader har var sin logg. Oftast står det förstås samma sak i dem, men det kan hända att man från Future uppdaterar körlistan efter att ha lagt till eller tagit bort en körlisterad.
När man skickar tjänster till EDP Mobile från EDP Future skickar man ofta många på en gång. Ibland råkar man skicka för många. Nu kan du se vilka tjänster som finns i EDP Mobile, och ta bort de som inte ska vara där. Det är bra för minnesprestandan på servern och i fordonen. Det är också bra för förare som skapar ordrar. Genom att ta bort felskickade tjänster gör man det enklare för förare att göra rätt.
När man startar EDP Mobile Admin för första gången får man nu upp en dialog som frågar efter adressen till servern. Det är lätt att knappa in informationen i dialogen. Lättare än att öppna appsettings.json och redigera den för hand.
Varje gång en behållare lyfts adderas vikten från innehållet till en viktsummering som syns både i Admin och i Fordon. Summeringen är en hjälp för att undvika att köra för tungt lastat. Det är upp till föraren att nollställa vikten när han tömmer lastbilen. Men om han glömmer det en dag kan det se ut som om det är väldigt mycket i bilen. Arbetsledaren kan nu titta på datumet innan han ringer och varnar föraren för att bilen är körs för tungt.
Skapa förare med gammalt namn - När du tar bort en förare ligger det under en tid rester kvar i databasen. Dessa har tidigare hindrat dig från att skapa en ny förare med samma namn. Nu är det fixat. Den nya Anders Andersson slipper heta AnAn2.
Signatur bortstädat - Användare hade ett fält som inte användes, Signatur. Nu när vi tagit bort det blir det lättare att hitta de fält som du faktiskt använder.
Högerklick på svenska - Högerklickar man på en tabell kommer det upp en svensk meny. Den var på engelska tidigare.
Meddelande ej grupperade - När du stänger fliken Meddelande med flikens kryss och sedan öppnar den igen är layout och filter precis som när du lämnade den. Den blir inte längre automatiskt grupperad på Entreprenad. Det blir nu lättare att se nya meddelanden.
Fler tecken för enhet - En behållare har ett fält för enhet, så att man kan veta om storleken är angiven i m³ eller liter. Men EDP Mobile har bara tagit emot uppdrag vars enhet på behållare har haft max 3 tecken. För få tecken för att skriva liter. Nu tar EDP Mobile emot upp till 10 tecken vilket är tillräckligt för att skriva kubikmeter, om man vill.
I tilläggsprodukten Navigation ingår nu trafikinformation från Vägverket. I EDP Mobile Fordons karta visas aktuella trafikolyckor och vägarbeten i närheten. Det ger förare möjlighet att ta en annan väg och slippa fastna i köer.
Trycker man på trafikikonen i kartan visas en popup med text och man ser också den påverkade sträckan i gul och svart färg.
Se trafikläget direkt i EDP Mobile Fordon.
Här kommer man inte under med lastbil.
Nu tar den blå navigeringslinjen i fordonet hänsyn till att fordonet du kör är stort och tungt. Hur stort och tungt? Det ställs in i EDP Mobile Admins fordonsinställningar.
Funktionen jämför fordonets vikt och höjd med OpenStreetMaps klassning av broar och tunnlar. På så sätt kan man undvika tunnlar som är för låga och broar som är för klena.
Filtrera på behållarstorlek eller saknad koordinat.
En slamförare i en bil som börjar bli full kan nu filtrera på behållarstorlek och ta någon av de mindre brunnarna på vägen till återvinningscentralen.
Ibland saknas det koordinat på en del av raderna på körlistorna. Med den nya funktionen kan föraren lugnt börja dagen med att filtrera fram alla rader som saknar koordinat, och placera dem rätt på kartan. Gör man det till en vana i två veckor kan man tryggt lämna över till vikarier under sommaren.
Filtrera för att se ordrar som inte är på någon orderlista.
En del jobbar väldigt aktivt med orderlistor, och när man filtrerar på ordrarna i Smörhult-listan ser man bara de ordrarna. Nu har man möjlighet att filtrera så att man samtidigt ser de där akuta ordrarna som inte ligger på någon orderlista.
Nu kan du filtrera på flera saker samtidigt. Ex:
På morgonen kan du filtrera på både prioritet bud & order och titta på dem samtidigt.
Under Fler kan förare hämta uppdrag eller skapa nya.
Om krisen kommer kan en förare nu kopiera en körlista som varit i bilen tidigare. Det gör att renhållningsarbetet kan fortsätta under några dagar även när nätet är nere.
Alla sätt att själv ta på sig mer jobb är nu samlade under menyn Fler:
Hämta körlista
Hämta ordrar
Kopiera körlista
Skapa order
En månadstömmare räknas inte längre som ny på körlistan.
När en körlisterad inte har varit på en körlista förut visas den som ny. Tanken är att dra uppmärksamheten till nya abonnenter i ett område. Vi har ändrat vilken sorts körlisterad som räknas som ny:
Inte längre ny: Månadstömning på en körlista som körs varannan vecka.
Fortfarande ny: Säsongstömning på körlista som körs året runt.
När du skapar order kan du nu se var i kartan uppdraget finns. Det minskar risken för att skapa en order till Storgatan i fel stad.
Vi har stuvat om flödet så att man börjar med att välja en tjänst. Det gör att förarna i många fall slipper välja entreprenad. Ett sådant fall är när två kommuner anlitar samma entreprenör.
Nu kan du söka och få träff på en specifik orderlista när du vill ta på dig extra arbete. Du kan också markera flera på en gång. Det blir lättare för slamförare att hjälpa varandra.
När Åkes fru ska föda och han ringer och ber dig ta över allt hans jobb kan du nu söka på hans fordonsnamn och enkelt hämta alla hans ordrar.
En förare som kör till ett stort företag för att tömma alla deras matavfallsbehållare kan nu se exakt hur hur många tömningar som gjorts. Då blir det lätt att fylla i orderraden med rätt siffra även när det är många behållare.
Vi låter den övre verktygsraden vara lite genomskinlig, så att man ser karta genom den. Det ger en känsla av en större karta.
I exemplet ser man hur många tömningar en order har.
En order kan nu både visa röd och gul prick i listan.
Förare har bett om att få se både den röda prio-pricken och den gula infopricken samtidigt. Nu visar vi dem i listan. I kartan funkar det precis som tidigare. Där visas visas bara en sorts prick per uppdrag och den röda pricken prioriteras över den gula.
Kompassrosen har fått en skugga vilket gör det lättare för nya förare att förstå att man kan trycka på den för att byta rotationsläge.
När norr pekar alldeles rakt upp visas det med bokstaven N.
När den är roterad visas vanlig kompassnål.
Nu kan du slå på en funktion som berättar för förare när en behållare ser ut att vara tömd på fel plats. Är kooordinaten fel kan föraren flytta den.
Men prata med dina förare innan du slår på detta. Be dem dubbelkolla adressen i meddelandet, för det här meddelandet visas också när behållaren är på fel plats. I så fall ska man inte flytta koordinat. Istället ska man då lägga en avvikelse om att kontrollera RFID, så får någon på kontoret reda ut det.
Påminn förare om att flytta koordinat, men be dem dubbelkolla adressen först.
Se ansluttningsstatus även vid installation.
Tidigare var statusbaren i nedkanten inte synlig överallt. Exempelvis saknades den då man startar fordonet för första gången och väljer fordon. Om listan var tom kunde det vara svårt att veta vad det berodde på. Nu när statusbaren alltid syns kan man lätt utesluta eller bekräfta anslutningsproblem. Då kan man snabbt gå vidare och undersöka om man glömt skapa upp fordon.
Statusbaren visar nu bara den informationen när det är relevant. Har man inga ordrar visas det inte hur många ordrar som är i bilen. Väger man inte avfallet visas ingen viktsummering. Den information som är kvar i statusbaren blir på så sätt lättare att läsa.
När man startar fordonsappen för första gången får man nu upp en dialog som ber om adressen till servern. Det går snabbare att knappa in informationen i dialogen än att öppna appsettings.json och skriva in adress och port där.
Mer plats för ikoner - Ikoner med korta namn hade onödigt mycket luft i sidled. Har man väldigt korta namn kan man nu få plats med en avvikelsikon extra.
Skärmtangentbord lagom stort - Det virtuella tangentbordet kunde ibland bli så stort att det täckte dialogen.
Annullerad order återupplivas korrekt - Om man skickar en order till Mobile och sedan annullerar den och sedan skickar ordern igen så tas annulleringen bort i Mobile.
Export av avvikelse på körlisterad som ej är klar - Vi smyglanserar en funktion för snömejl. Hittills har det alltid funkat så att en körlisterad måste vara klar och grön för att dess avvikelse ska skickas till Future. Nu kan även en avvikelse som inte gör körlisteraden klar skickas till Future, som kan mejla kunden. Det fina med att körlisteraden inte är klar, är att föraren ser att han ska köra dit igen. Det här nya beteendet är inte automatiskt på. Hör av er om ni är nyfikna på att prova, så slår vi på det åt er.
Endast lästa meddelanden rensas - Nu väntar servern med att rensa meddelanden hos mottagaren tills minst 24 timmar efter att meddelandet blivit läst.
Vad förändrades i förra versionen?